Odprtje visokotehnološke microXCT naprave za skeniranje velikih predmetov

17.06.2024

V letošnjem letu smo na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG) pridobili posebno napravo, ki omogoča poglobljen in nedestruktiven pogled v notranjost materialov oziroma predmetov. Gre za edino tovrstno opremo v Sloveniji, ki bo zagotovila nadaljnji razvoj in znanstveno odličnost na področju poznavanja materialov in proizvodov za slovensko in mednarodno industrijo.

Uradno odprtje

V sredo, 12. junija, smo organizirali dogodek z vabljenimi gosti in predavatelji. Slovesnost se je pričela v laboratoriju za mikrotomografijo na Oddelku za materiale, kjer se nahaja nova naprava. Nekaj uvodnih besed je povedala dr. Alenka Mauko Pranjić, vodja omenjenega oddelka, nato pa sta našo novo pridobitev uradno odprla dr. Špela Stres, direktorica Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS), in doc. dr. Aleš Žnidarič, direktor ZAG-a.

Dogajanje se je nadaljevalo v dvorani, kjer sta direktorica in direktor nagovorila zbrano občinstvo, znanstveni del pa je odprla dr. Lucia Mancini z Oddelka za materiale, mednarodno priznana strokovnjakinja na področju mikrotomografije, ki je tudi vodila postopek nakupa novega računalniškega mikrotomgrafa s strokovnega vidika. Vodja horizontalne skupine, dr. Lidija Korat Bensa, in dr. Miha Hren sta nato predstavila dosedanje delo ZAG-a na tem področju in novo opremo. Sledilo je predavanje z naslovom Dynamic X-Ray Computed Tomography: Some challenges and solutions, ki ga je imel vabljeni govorec, prof. dr. Jan Sijbers, z belgijske Univerze v Antwerpnu.

Dogodka se je udeležilo več kot 50 strokovnjakov, raziskovalcev ter poslovnih partnerjev. Po razpravah in pogostitvi so se gostje odpravili na vodene oglede po ZAG-u. Poleg nove naprave so si ogledali še prvo microXCT napravo, Laboratorij za konstrukcije in eno od naprav za 3D tisk.

Nov microXCT

Novi rentgenski računalniški mikrotomograf EasyTOM XL Ultra omogoča skeniranje vzorcev težkih do 80 kg, premera do 730 mm in višine do 940 mm, kar je do sedaj največja kapaciteta v Sloveniji. Skenirano območje vzorca je lahko od manj kot 1 mm do največ 470 mm premera in 650 mm višine. Najvišja dosegljiva ločljivost je do 0,4 μm.

EasyTOM XL Ultra proizvajalca RX Solutions je vsestranski instrument, sestavljen iz 160 kV rentgenske cevi in dveh različnih detektorjev: večji flat-panel detektor in manjša CCD kamera. Naprava omogoča namestitev večjega števila rentgenskih virov in skupaj s pripadajočo programsko opremo zagotavlja delo z najsodobnejšimi načini skeniranja (npr. spiralni CT, laminografija, in-line fazni kontrast, mozaični CT, dinamični CT …).

Naprava nudi številne dodatne module za in situ in operando poskuse (4D CT) brez omejitev glede električnih priključkov in cevi, kot so okoljske in mehanske komore. Zmogljiv računalnik hkrati omogoča analizo in rekonstrukcijo velikih podatkovnih nizov, ki jih proizvajajo sodobni CT sistemi. Namenske delovne postaje pa omogočajo kasnejše procesiranje in podrobno analizo rekonstruiranih podatkov.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice