Frekvenca X – Plavajoča mesta?

29.01.2024

V kakšnih mestih bomo živeli v prihodnosti? O tej zanimivi temi so razmišljali v oddaji Frekvenca X v kateri je sodeloval tudi dr. Stanislav Lenart. Veliki arhitekturni biroji napovedujejo, da bi trajnostna mesta prihodnosti postavili na vodi ali v puščavi, individualnost pa bi zamenjala skupnost.

 

Plavajoča mesta? Zakaj pa ne!

Avtorji oddaje so zapisali: “V zadnjih nekaj letih se v spletnih časopisih pogosto znajdejo članki o mestih, ki bodo krojila našo prihodnost bivanja. Trajnostno, zeleno, obnovljivi viri energije, javni prevoz, 15-minutno mesto, individualnost bomo zamenjali za skupnost … to so pogosto napovedi velikih arhitekturnih birojev, ki snujejo tako imenovana mesta prihodnosti. Mesta, ki bodo nasledila takšna, kot jih poznamo danes.

Pri Frekvenci X smo se torej podali v raziskovanje, kaj vse je mogoče graditi in kje. V New York smo poklicali arhitekta Daniela Sundlina, ki deluje pri danskem arhitekturnem biroju BIG. Tudi v sodelovanju z Združenimi narodi bodo kmalu začeli graditi prototipno mesto na vodi. Kako bo to videti in zakaj bomo tudi s takšnimi mesti v prihodnje kljubovali dvigu vodne gladine, odgovarja v aktualni epizodi.

Komu bodo taka futuristična mesta, tudi v puščavi, namenjena in kakšen bo njihov (okoljski) vpliv, pa z dr. Stanislavom Lenartom z Zavoda za gradbeništvo Slovenije in dr. Špelo Hudnik z ljubljanske fakultete za arhitekturo.”

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice

Go to Top