Kako “nevidno narediti vidno”

29.02.2024

Na ZAG-u se danes zaključuje tridnevna delavnica o naprednih rentgenskih tehnikah v geoloških znanostih “Workshop on Advanced X-ray characterisation technologies in Earth Sciences”. Udeležuje se je več kot 60 strokovnjakov in začetnikov s področja rentgenskih tehnik s poudarkom na tomografskem slikanju, ki omogoča nedestruktiven pogled v notranjost materialov.

Na delavnici predstavljajo primere analize geoloških materialov in tehnologij s pomočjo tomografskih in sinhrotronskih tehnik kot so: prisotnost azbesta v gradbenih in dediščinskih materialih, aditivne tehnologije (3D tisk) z uporabo sekundarnih surovin, uporaba sekundarnih surovin v modernih in historičnih gradbenih materialih, ugotavljanje hitrosti rasti naših prednikov iz analize zob, najstarejše glasbilo neandertalčeve piščali iz Divjih bab, paleolitske ropotuljice najdene na Ljubljanskem barju, najstarejša paleolitska lesena konica najdena v Ljubljanici, šifrirna naprava Enígma iz 2. svetovne vojne najdena v Istri, Herkulanejevi papirusi, in še drugi številni primeri.

Namen delavnice, ki je namenjena magistrskim in doktorskim študentom, podoktorskim študentom in že uveljavljenim raziskovalcem, je ponazoriti napredne tridimenzionalne in štiridimenzionalne protokole za slikanje geoloških in dediščinskih materialov. Delavnica je sestavljena iz predavanj in praktičnega dela in zajema naslednje teme:

  • tehnike 3D/4D rentgenskega slikanja: principi, uporaba in vaje,
  • umetni in naravni gradbeni materiali: vpliv na okolje in zdravje,
  • uporaba za raziskave naravne in kulturne dediščine,
  • multidisciplinarne aplikacije v geoloških znanostih.

Delavnica omogoča številne priložnosti za povezovanje, izmenjavo idej in načrtovanje prihodnjih sodelovanj na raziskovalnem področju tudi skozi obiske ZAG-ovih laboratorijev, ogleda bogate zbirke Narodnega muzeja in ob ogledu slovenskih kamnin, uporabljenih v arhitekturi Ljubljane.

Delavnico, ki poteka med 27. in 29. 2. 2024, organiziramo ZAG, Univerza v Kataniji in Elletra Sinhrotron Trst v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, Naravoslovnotehniško fakulteto, Oddelkom za geologijo in jo deloma sponzorira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije (ARIS) in italijansko združenje za mineralogijo in petrologijo (SIMP).

 

 

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice