NuCoSS-23

13.07.2023

Pretekli teden, od 2. do 7. julija 2023, je v Hotelu Špik v Gozdu – Martuljku potekala poletna šola  »Nuclear Corrosion Summer School – NuCoSS-23«.  Gre za že tretjo izvedbo tega dogodka, kjer je ZAG od že samega pričetka (Bled, 2015) aktivno vključen v organizacijo dogodka.

Poletne šole NuCoSS-23  se je udeležilo 38 udeležencev, večina iz Evrope, pa tudi iz ZDA, Brazilije, Republike Koreje in Kanade. Predavanja je predstavilo 12 strokovnjakov s priznanih inštitutov in univerz in sicer Fabio Scenini, Dirk Engelberg, Damien Féron, Hans-Peter Seifert, Renate Kilian, Damien Delacoux, Stefan Ritter, Jan Macak, Pål Efsing, Jamie Noël, Laure Martinelli in Peter Schrems.

Predavanja so potekala v dveh sklopih, dopoldanskem in popoldansko-večernem. Vsebinski del poletne šole je pokrival področje elektrokemije in korozije, pregled korozijskih procesov pri recikliranju jedrskega goriva, vse možne oblike korozije v hladilnih sistemih jedrskih reaktorjev, korozijo na področju odlaganja jedrskih odpadkov, korozijo v reaktorjih IV. generacije itd. V zgodnjem popoldanskem času pa smo za udeležence pripravili različne športno-prostočasne aktivnosti in si tako med drugim ogledali Vršič, izvir Soče, Martuljške slapove, Planico in dolino Tamar ter kolesarili z električnimi kolesi do slapa Peričnik v dolini Vrat.

Zadnji dan poletne šole so bili na programu praktični eksperimenti, kjer so udeleženci v 13 skupinah izvajali elektrokemijske korozijske meritve z majhnimi prenosnimi potenciostati, ki jih je pripravilo in posodilo podjetje IPS Petra Schremsa (https://ips-jaissle.de/).

Že od samega pričetka ZAG in sodelavci iz Laboratorija za kovine, korozijo in protikorozijsko zaščito pod vodstvom dr. Bojana Zajca sodelujemo kot lokalni organizator, ostali so-organizatorji pa so PSI Institute (Švica), The University of Manchester (Velika Britanija) in CEA (Francija), ki skrbijo za pokritost vsebinskega dela s predavatelji.

Omeniti velja, da je med pokrovitelji dogodka tudi Evropska federacija za korozijo (EFC), ki je sponzorirala sredstva za dve prijavnini za katere so se lahko potegovali doktorski študentje (Student Grants). Neodvisna komisija je med več kandidati izbrala našo sodelavko Klaro Prijatelj. O tem si lahko preberete v e-novičniku EFC: https://efcweb.org/efcweb2019_media/Documents/News/EFC+e_newsletter_2023_April-p-2662.pdf  in intervju s Klaro: https://efcweb.org/Young+EFC/Corrosion+Fighters/_/2022_winner%20student%20grant_summer%20school%20NC_Klara.pdf

Več o poletni šoli NuCoSS-23 in njenem programu ter vsebini najdete na: https://ecg-comon.org/meetings/nucoss/

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice