Obisk ZAG-a ob zaključku razstave »Prostor: Material. Kontekst. Družba. Perspektive prihodnje arhitekture«

11.10.2023

V oktobru se je zaključila razstava z naslovom »Prostor: Material. Kontekst. Družba. Perspektive prihodnje arhitekture«, ki je potekala v arhitekturni galeriji DESSA v Ljubljani.

V okviru dogodka je Zavod Kriterij s predstavnicama Ajdo Bračič in Mašo Ogrin med drugim organiziral istoimensko prostorsko delavnico, ki je trajala 3 dni. Na program je bil uvrščen tudi obisk Zavoda za gradbeništvo Slovenije, ki se ga je udeležila zainteresirana strokovna javnost.

Obiskovalcem smo v sredo, 11. oktobra 2023, pripravili prilagojen program in jih v eni uri popeljali v različne laboratorije. Dr. Aljoša Šajna jim je najprej predstavil dejavnost na področju betona. Katarina Šter jim je pokazala našo največjo napravo za 3D tisk na Robotski postaji za digitalno proizvodnjo. Ogled se je nadaljeval v Laboratoriju za polimerne materiale, kjer jim je Luka Škrlep predstavil delo na kulturni dediščini, s poudarkom na premazih in utrjevalcih. Obisk se je zaključil s predstavitvijo dela na mikrotomografu, tam pa je obiskovalce sprejela dr. Lidija Korat.

Dogodek se je zaključil z navdušenjem in željo obiskovalcev po več tovrstnih ogledih, ki odpirajo pogled v raziskovalno-razvojno delo ZAG-a.

Na kratko o organizatorkah:

Ajda Bračič, arhitektka, urednica in publicistka, vodi platformo za prenovo in trajnostno bivanje Kajža. S pisanjem o arhitekturi sodeluje z različnimi mediji, tudi pri urejanju raznih publikacij (Beneški arhitekturi Bienale 2018, BIO26, BIO 27). S kustosi MAO je pripravila razstavo “Iščem stanovanje”, 100 let organizirane stanovanjske gradnje. Leta 2022 je izšel njen literarni prvenec Leteči ljudje.

Maša Ogrin, arhitektka, sopobudnica in ustvarjalka več oblikovalskih in družbenih akcij (Pop-up dom, Ljubljana, Piran, Benetke, Milano, Dunaj), soavtorica raznih projektov in prejemnica nagrad na več mednarodnih arhitekturnih natečajih (leseni vrtec v Ohlstedtu-Hamburg 2014, stanovanjska gradnja Kiel 2016, slamnata streha Prekmurje 2022). Deluje kot raziskovalka, publicistka in pedagoginja.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice