NAZIV:
InnoCrosLam - Innovative Solutions for Cross Laminated Timber Structures
OPIS:
V zadnjih letih smo priča skokovitemu razvoju visokih lesenih stavb. Pri razmahu gradnje z lesom  pomemben faktor predstavlja razvoj križno lepljenega lesa (CLT) kot  zanesljivega, učinkovitega, trajnostnega in vsestranskega materiala. Kljub intenzivnemu razvoju materiala se v praksi pojavlja še veliko nerazrešenih problemov pri načrtovanju visokih lesenih stavb, tako na nivoju detajlov kot tudi na nivoju konstrukcij.
Cilj projekta InnoCrossLam je še povečati konkurenčnost križno lepljenega lesa (CLT-ja) kot vsestransko uporabnega gradbenega materiala z aplikacijami na področjih, ki jih aktualni in načrtovani predpisi/smernice še ne obravnavajo. Sočasno se bo v projektu podrobneje razvijal tudi koncept več-funkcijske rabe materiala, to je CLT za toplotno aktivacijo. Križem lepljen les se namreč  lahko s kondicioniranim pretokom zraka skozi predizdelane kanale uporabi tudi kot sestavni del ogrevalnega/prezračevalnega sistema.
V projektu bodo sodelovali tudi arhitekti in inženirji s prakse, z njihovo pomočjo se bo opredelilo najpomembnejše izzive načrtovanja lesenih stavb in nadalje razvilo primerne rešitve. Obravnavane teme se nanašajo na področja načrtovanja konstrukcij, mehanike, gradbene fizike, požarne odpornosti in zvočne izolativnosti, ki bodo obravnavane multidisciplinarno in holistično. Poglavitni rezultat projekta predstavljajo nove rešitve za uporabo križem lepljenega lesa v inovativnih aplikacijah, s čimer se še dodatno povečuje konkurenčnost materiala in posledično tudi konkurenčnost gradnje z lesom.
Projektni partnerji:
  • ZAG (vodilni partner)
  • Univerza Lund, Švedska (LU)
  • Tehnična univerza na Dunaju, Avstrija (TUW)
  • Tehniška univerza v Münchnu, Nemčija (TUM)
  • Univerza Navarra, Španija (UNAV)
Pridruženi partnerji:  
 
TRAJANJE:
2019/03/01 - 2022/02/28
FINANCIRANJE:
ERA NET ForestValue
VEČ: