NAZIV:
LIFE IP CARE4CLIMATE - Spodbujanje zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do 2020 s pogledom na 2030 – promocija trajnostne mobilnosti, ucinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije in v blaženje podnebnih sprememb usmerjeno rano tal z namenom prehoda v nizkoogljicno družbo
OPIS:
LIFE IP CARE4CLIMATE je nacionalni, integralni projekt, ki se osredotoča na tiste aktivnosti, za katere je bilo ocenjeno, da predstavljajo največjo oviro pri uspešnem doseganju zastavljenih ciljev zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in imajo kot take tudi največji potencialni učinek za njihovo uspešno zmanjšanje. V projektu pod vodstvom MOP sodeluje 15 slovenskih partnerjev tako iz javnega, nevladnega, kot tudi zasebnega sektorja.
 
Vsebinsko je razdeljen na sklope, ki odražajo ukrepe, predvidene v Operativnem programu. Pokrivajo pa sektorje, ki niso vključeni v shemo trgovanja z emisijami toplogrednih plinov: promet, kmetijstvo oziroma raba tal, raba energije v stavbah in emisije, ki nastanejo zaradi odlaganja odpadkov. Aktivnosti projekta pokrivajo širok nabor dejavnosti: od ozaveščevalnih aktivnosti, priprave smernic, orodij, usposabljanja ključnih deležnikov, do prikazov dobrih praks za prehod v nizkoogljično družbo.
 
ZAG je aktivno vključen v razvoj nacionalnega sistema kazalnikov trajnostne gradnje stavb, ki bo omogočil upoštevanje okoljskih, gospodarskih in družbenih vplivov načrtovanja, gradnje in obnove stavb in s katerim bo stavbe mogoče celovito ovrednotiti.
 
V projektu bodo vse uvedene novosti tudi v praksi preskušene oziroma testirane z demonstracijskimi in pilotnimi projekti.
TRAJANJE:
2019/01/01 - 2026/12/31
FINANCIRANJE:
LIFE program in Republika Slovenija Ministrstvo za okolje in prostor
VEČ: