NAZIV:
FRISSBE - Požarno-varno trajnostno grajeno okolje
OPIS:
FRISSBE projekt (Požarno-varno trajnostno grajeno okolje, ang. Fire-safe Sustainable Built Environment) bo na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, ZAG, vpeljal nove pristope k izvajanju raziskovalnega dela v novi enoti, oddelku Oddelku za raziskave požarno varnega in trajnostnega grajenega okolja, kjer bo pod vodstvom t. i. ERA Chair holderja delovalo več kakovostnih mednarodnih raziskovalcev na širšem področju požara. Projekt bo vodil k trajnim in trajnostnim strukturnim spremembam, katerih glavni cilj je povečati znanstveno odličnost ZAG in regije. Novi pristopi k raziskovanju bodo preskušani na področju požarno varnega trajnostnega grajenega okolja, rezultirali pa bodo v spremembi ZAG raziskovalne in inovacijske kulture, intenzivnejšem sodelovanju z industrijo in povečani uspešnosti pridobivanja mednarodnih projektov. Uspešni novi pristopi k raziskovanju bodo iz Oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostnega grajenega okolja preneseni na celotni ZAG.
Projektne dejavnosti uspešno povezujejo strukturne spremembe, promocijske aktivnosti in testiranje in izboljševanje pristopa k novim načinom raziskovanja. Strukturne spremembe obsegajo optimizacijo delovnega procesa s poudarkom na pripravi projektnih predlogov in upravljanje kakovosti ter krepitev sodelovanja s ključnimi deležniki in industrijo. Nove pristope bomo preskušali na več nivojih: izboljšanje raziskovalnega procesa, dvig kompetenc kadrov, pridobivanje raziskovalnih projektov in grajenje trajnostnega sodelovanja z industrijo. Promocijske aktivnosti bodo namenjene predvsem aktivnemu dvostranskemu sodelovanju z deležniki in bodo povečale mrežo deležnikov ter ugled ZAG.
FRISSBE projekt bo imel regionalni vpliv na raziskave, izobraževanje in inženirstvo. FRISSBE ekipa je zgradila močan interaktivni ekosistem, ki ga poleg ZAG sestavljajo Center odličnosti InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem, prav tako pa vključuje tudi ostale podpornike projekta. Dodana vrednost projekta je povečanje zmogljivosti Požarnega laboratorija, ki ga ZAG ob podpori sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR, ang. European Regional Development Fund, ERDF) gradi v Logatcu. Povezovanje vrhunske raziskovalne opreme in uveljavljenih mednarodnih raziskovalcev ponuja temelje za izgradnjo regionalnega raziskovalnega centra na področju požarnih raziskav v regiji. Dolgoročni obstoj FRISSBE ekipe in Oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostnega grajenega okolja bomo zagotovili s pridobivanjem nacionalnih in mednarodnih sredstev za raziskave in razvoj ter s pridobivanjem raziskovalnih nalog za industrijo.
TRAJANJE:
2021/01/01 - 2026/12/31
FINANCIRANJE:
Obzorje 2020
VEČ: