NAZIV:
RIS program pripravništva: širjenje univerzitetno-podjetniškega sodelovanja
OPIS:
Splošni cilj projekta je izvajanje trajnostnega in strukturiranega programa pripravništva za Jugovzhodno Evropo in širše v RIS regiji za magistrske študente iz surovinskega sektorja. Na ta način  se bodo povečala podjetniška znanja in veščine študentov ter izboljšalo  sodelovanje med univerzami in podjetji v regiji.
RIS program pripravništva poteka kot EIT RM KAVA  projekt  od 1. januarja 2022 do konca leta 2024. Teritorialna pokritost vključuje začetno pilotno regijo (Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija) in nove vzhodnoevropske države RIS: Bolgarija, Češka, Estonija, Grčija, Madžarska, Latvija, Litva, Poljska, Romunija in Slovaška.
V okviru projekta bo približno 367 študentov opravljalo prakso v 300 podjetjih. Pri trenutni stopnji zaposlenosti 10 % pripravnikov, ki so sodelovali v programu, se ocenjuje, da bo okoli 40 študentov po diplomi ostalo zaposlenih v organizacijah. Aktivnosti usposabljanja mentorjev (skupno 270), bodo dodatno povečale veščine znotraj sodelujočih podjetij in razširile sodelovanje med univerzami in podjetji. Projekt bo izboljšal veščine diplomantov,  spodbudil njihovo zaposlovanje v lokalni industriji in preprečeval beg možganov v regiji ESEE.
TRAJANJE:
2022/01/01 - 2024/12/31
FINANCIRANJE:
EIT Raw Materials
VEČ: