NAZIV:
AUGMENTED CCAM - Izpopolnitev in presoja fizične in digitalne infrastrukture v podporo Sodelovalni, povezani in avtomatizirani mobilnosti CCAM
OPIS:
Cilj projekta AUGMENTED CCAM je uskladiti in oceniti prilagojene in nove koncepte in rešitve v fizični, digitalni in komunikacijski infrastrukturi kot podporo obsežnemu uvajanju rešitev CCAM (Cooperative, connected and automated mobility - Sodelovalne, povezane in avtomatizirane mobilnosti).
V okviru projekta bo najprej razdelana, izpopolnjena in poenotena klasifikacija fizične in digitalne infrastructure (PDI), vključno s prednostnimi zahtevami in prilagoditvami. V nadaljevanju bo razvitih 11 podpornih PDI rešitev za CCAM mobilnost (ravni tehnološke razvitosti TLR 6 do 7), ki se bodo uporabljale in presojale v različnih prometnih situacijah, na sedmih testnih lokacijah v treh evropskih državah (Francija, Latvija in Španija). Lokacije bodo vključevale širok spekter fizičnih (živi laboratoriji, zaprta območja, odprte prometne avtoceste, mestna in izven-mestna okolja) in virtualnih (digitalni dvojček, razširjena vizualizacija in simulatorji vožnje) testnih poligonov. Uporabljene napredne tehnike strojnega učenja, obdelave velikih količin podatkov ter na podlagi množičnega zbiranja podatkov pripravljeni HD zemljevidi bodo doprinesli k boljšemu poznavanju prometnih situacij, napovedovanju poti vseh prometnih udeležencev in k večji prometni varnosti.
Raznovrstne testne aktivnosti bodo z mikro- in makroskopskimi simulacijami prometa omogočile presojo podpornih rešitev PDI za izboljšanje funkcionalne varnosti prometne infrastrukture, prometne varnost in učinkovitosti, vedenja voznikov, okoljskega odtisa, zanesljivosti storitev v prometu, zaupanja in varnosti. Pri presoji bodo upoštevane družbeno-ekonomske koristi in stroški deležnikov, pripravljen bo tudi izvedbeni načrt podpornih rešitev, vključno z orodji in metodologijami za oblikovanje politik za naložbe v infrastrukturo, pripravljeno na CCAM.
Augmented CCAM je 40-mesečni raziskovalni projekt, ki ga finančno podpira Evropska unija v okviru programa Obzorje Evropa. V konzorciju sodeluje 26 partnerjev iz 12 evropskih držav in pridruženi partner iz Švice, koordinator je FEHRL.
TRAJANJE:
2022/09/01 - 2025/12/31
FINANCIRANJE:
Obzorje Evropa
VEČ: