Srečanje s kitajskim proizvajalcem kemijskih dodatkov

15.05.2023

Zavod za gradbeništvo Slovenije sta konec marca 2023 obiskala predstavnika kitajskega proizvajalca kemijskih dodatkov za beton Shijiazhuang Chang´An YuCai Building Materials Ltd (v nadaljevanju KG). Gostili smo dr. Serino Ng in dr. Mirka Gruberja.

Dr. Serina Ng je dodiplomski študij Chemistry and Life Science opravila na National University of Singapore, podiplomski študij Construction Chemistry na TU München pa je zaključila z doktorsko disertacijo “Interactions of Polycarboxylate based Superplasticizers with Montmorillonite Clay in Portland Cement and with Calcium Aluminate Cement”. Svojo znanstveno kariero je nadaljevala na inštitutu SINTEF Bilding and infrastructure v Troindheimu na Norveškem. Trenutno zaseda mesto namestnice generalnega direktorja za raziskave in razvoj podjetja KG, ki deluje v kraju Shijiazhuang na Kitajskem in je eno vodilih proizvajalcev kemijskih dodatkov na svetu.

Dr. Mirko Gruber je gradbeno kemijo študiral na TU München, kjer je za svoje doktorsko delo na področju sinteze PCE molekul, primernih za disperzijo cementa v UHPC betonih, prejel nagrado Wissenschafts-Medaille der Deutschen Bauchemie, edino nemško nagrado na področju gradbene kemije.

Obisk je potekal v dveh delih: kratka delavnica s tremi predavanji ter obisk laboratorijev in individualna srečanja s sodelavci ZAG-a.

Srečanje, ki so se ga udeležili tudi povabljeni predstavniki betonskih laboratorijev, izvajalcev, inženirja in investitorjev, je s pozdravom odprl dr. Aljoša Šajna, vodja Laboratorija za beton. Nato je Ana Brunčič, mag. inž. grad., predstavila predavanje z naslovom »Rheological characterization of cementitious materials: oscillatory tests and viscoelasticity«. Sledili sta daljši predavanji dr. Serine Ng in dr. Mirka Gruberja, ki sta po uvodni predstavitvi podjetja KG in njegovih proizvodov delila zanimive izkušnje s specifičnimi tehničnimi izzivi na področju betona in kemijskih dodatkov ter predstavila nekaj odmevnih primerov uporabe kemijskih dodatkov pri gradnji predorov in cest. Po predavanjih se je razvila krajša strokovna razprava.

V drugem delu obiska sta gosta obiskala nekatere laboratorije, se seznanila z raziskovalno opremo in se zapletla v strokovne debate z nekaterimi raziskovalci ZAG-a. Del časa smo namenili tudi pogovoru o možnostih certificiranja in uvoza njihovih proizvodov v EU.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice