Vabljeni na razstavo KONS–TR3

09.10.2023

V galeriji TR3 na Trgu republike v Ljubljani se kmalu odpira razstava »KONS–TR3 – Konstrukcija nove ere«, ki v okviru Ravnikarjevega leta naslavlja Trg republike in stolpnico TR3. Vabimo vas na odprtje, ki bo v sredo, 11. oktobra 2023 ob 18. uri, razstava pa bo na ogled do 2. decembra 2023.

Videli boste lahko izbor prvotnih zasnov skupaj s premisleki in izzivi, ki so vodili do končnih arhitekturnih rešitev za celoten kompleks Trga republike in obe stolpnici, zasnovani kot 27-etažna, tedaj najvišja objekta pri nas. Delo Ravnikarja in njegovih sodelavcev se je tako uvrstilo med pionirske dosežke stroke tistega časa.

Razstava o ključni arhitekturni stvaritvi slovenskega modernizma, kompleksu na Trgu republike v Ljubljani, pripoveduje o dosežkih projektantske ekipe, ki je pod taktirko našega najvidnejšega arhitekta druge polovice preteklega stoletja, prof. Edvarda Ravnikarja, v sodelovanju s prof. dr. Ervinom Prelogom, tedaj enim najpomembnejših strokovnjakov na področju teorije in analize konstrukcij, presegla omejitve svoje ere. Vpeta v sam spomenik, stolpnico TR3, razstava sooča original z originalnimi viri: končno realizacijo kompleksa in prve zamisli.

 

Vloga ZAG-a v projektu

Interdisciplinarna skupina raziskovalcev ZAG s področja dediščinske znanosti je k razstavi prispevala vsebine s področja materialov, konstrukcij, gradbene fizike, geodezije, geomehanike in digitalizacije.

V digitalnem okolju so naši strokovnjaki izdelali modele prvotnih zasnov trga in se posvetili značilnostim posameznih sestavnih elementov. Podrobneje so obravnavali bronast spomenik revolucije, uporabo avtohnonega kamna na trgu in fasadah ter stolpnico TR3.

Na podlagi oblaka točk so izdelali BIM-model stolpnice in prispevali vsebine o njeni konstrukcijski zasnovi in okoljskih odtisih. Digitalne vsebine bodo na razstavi prikazane tudi s hologramom.

Pri zasnovi razstave so sodelovali naslednji ZAG-ovi strokovnjaki:

 1. Ana Brunčič, mag. inž. grad., univ. dipl. nov.,
 2. dr. Sabina Dolenec, univ. dipl. inž. geol.,
 3. Mateja Golež, univ. dipl. inž. geol.,
 4. Jože Hafner, univ. dipl. inž. str.,
 5. Miha Hren, univ. dipl. inž. grad.,
 6. Darko Kokot, univ. dipl. inž. grad.,
 7. Tadeja Kosec, univ. dipl. kem.,
 8. Meta Kržan, univ. dipl. inž. grad.,
 9. Anja Lešek, mag. inž. ok. grad.,
 10. doc. dr. Katja Malovrh Rebec,
 11. Lison Placais,
 12. Aljoša Šajna, univ. dipl. inž. grad.,
 13. dr. Rok Vezočnik, univ. dipl. inž. geod. in
 14. Katja Žagar, mag. inž. arh.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice