ZAG bo zgradil recikliran most v Črni na Koroškem

26.04.2024

Med 23. in 25. 4. 2024 je na ZAG-u potekalo srečanje projekta Circuit. Včeraj so udeleženci obiskali Črno na Koroškem in si skupaj z županjo Romano Lesjak ogledali v poplavah poškodovane mostove in iskali inovativne rešitve za njihovo sanacijo.

 

Projekt Circuit, ki ga na področju trajnostne gradnje prometne infrastrukture financira Evropska unija, bo realiziral pet demonstracijskih pilotov v petih državah in sicer na Hrvaškem in Nizozemskem, v Španiji, Italiji in v Sloveniji.

Slovenski pilot bo izveden v Črni na Koroškem, kjer gre za izgradnjo novega mostu čez reko Mežo, ki je bil močno poškodovan v lanskih poplavah. V pilotnem mostu bodo implementirane tri vrste inovativnih tehnologij in sicer izvedba krajnih opornikov z armirano zemljino in vertikalno čelno steno, modularna prekladna konstrukcija primerna za razgradnjo in uporaba digitalne proizvodnje za izdelavo varovalne ograje.

Vse tri inovativne tehnologije uporabljajo materiale in elemente iz sekundarnih virov ter tako demonstrirajo priložnosti za krožno gospodarstvo v gradbeništvu. S ponovno uporabo nosilcev v poplavah poškodovanega mostu in uporabo poplavnih naplavin za izvedbo opornikov, se projekt Circuit na inovativni način pridružuje po-poplavni obnovi.

Prva dva dneva so potekali projektni sestanki. Za udeležence je bil prvi dan organiziran strokovni ogled Ljubljane in nekaterih inovativnih rešitev arhitekta Jožeta Plečnika. Drugi dan smo jim pokazali ZAG-ove preiskave in opremo na področji materialov, konstrukcij in geotehnike. Sestanek je spodbudil konstruktiven dialog med vsemi partnerji s produktivno izmenjavo mnenj.

Več o projektu: Projekt Circuit je štiriletni raziskovalni projekt iz razpisa HORIZON-CL5-2022-D6-02, v katerem sodeluje 20 partnerjev iz 9 držav, koordinator pa je FEHRL.

Cilj projekta je spodbujanje krožnega gospodarstva in odpornosti na področju prometne infrastrukture ter podpora uvajanju zelenega in inovativnega javnega naročanja in inovativnih inženirskih praks.

Projekt pokriva štiri stebre, in sicer (1) Digitalizacija, (2) Recikliranje, (3) Ponovna uporaba in (4) Energija, ki so vključeni v pet demonstracijskih pilotov. Eden izmed pilotnih projektov – most v Črni na Koroškem – se bo izvedel v Sloveniji v sodelovanju med Občino Črna na Koroškem in ZAG-om.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice