ZAG je obiskal minister dr. Igor Papič

10.05.2023

ZAG je danes obiskal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije prof. dr. Igor Papič. Sprejela sta ga direktor doc. dr. Aleš Žnidarič in dr. Urška Kropf.

Direktor je predstavil ZAG ter področja našega raziskovalnega in strokovnega udejstvovanja. Minister je precej spraševal in se zanimal o podrobnostih. Pohvalil je naše sodelovanje z gospodarstvom in prenos znanj. Direktor je izpostavil nekaj naših problematik: nizke plače v plačni skupini J, težave pri pridobivanju delovnih dovoljenj za tujce, relativno nizke vrednosti stabilnega financiranja v primerjavi z drugimi JRZ in povečanje skupnih stroškov zaradi nove stavbe v Logatcu.

Minister je povedal, da se ministrstvo zaveda teh problemov, da so sredi pogajanje glede plačne reforme ter da pripravljajo nova pravila za dodeljevanje sredstev za ustanoviteljske obveznosti. Izpostavil je, da se bodo sredstva za stabilno financiranje v prihodnjih letih še znatno povečevala. Vlada namerava v novelaciji ZRRID še dvigniti odstotek BDP za raziskave in razvoj in spodbuditi vlaganja v raziskovalno infrastrukturo. Nadejamo se lahko še večje avtonomije z upravljanjem sredstev, saj nameravajo sklade in razpise za vlaganja v raziskovalno infrastrukturo nadomestiti s povečanim stabilnim financiranjem.

V zadnjem delu enournega srečanja si je minister z veseljem ogledal mikrotomograf, halo konstrukcij in 3D robotsko roko, ter se na kratko pogovoril z nekaterimi ZAG zaposlenimi.

Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju in aktivni izmenjavi informacij.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice