ZAG je obiskala predstavnica veleposlaništva Zvezne republike Nemčije

21.03.2023

ZAG je v ponedeljek, 20. 3. 2023, obiskala stalna namestnica veleposlanika Zvezne republike Nemčije, gospa Eva-Ricarda Willems. Namen obiska je bil seznanjanje z napredkom projekta CirCon4Climate, ki je financiran v okviru EUKI projekta in ga na ZAG vodi dr. Janez Turk.

Ga. Willems si je na začetku obiska ogledala nekaj laboratorijev in preiskav:

  • mikrotomografsko preiskavo, ki jo je predstavila dr. Mauko Pranjić,
  • preiskave v hali konstrukcij, ki jih je pojasnil g. Ristić in
  • preiskave na področju energetske učinkovitosti, ki jih je predstavila ekipa dr. Hafner, dr. Malovrh Rebec in dr. Turk.

V nadaljevanju obiska je direktor gospe Willems na kratko predstavil ZAG, nato pa je sledila predstavitev projekta CirCon4Climate s strani dr. Janeza Turka.

EUKI program (European Climate Initiative https://www.euki.de/en/), je shema financiranja projektov neposredno s strani nemške vlade (Bundesministeriums für Wirtschaft und Klimaschutz (BMWK), Nemško zvezno ministrstvo za gospodarstvo in podnebne ukrepe). Financirajo projekte med 120.000 € in 1.000.000 €. Razpisi so enkrat letno, okoli konca leta. Partnerji morajo biti iz neprofitnega sektorja: NGO, univerze, akademske in raziskovalne organizacije, regionalne in lokalne oblasti, neprofitna podjetja.

EUKI financira projekte v državah članicah EU, nekaterih državah kandidatkah za članstvo v EU in potencialnih državah kandidatkah iz držav Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija). Ciljne države EUKI se nahajajo v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi (Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Slovenija, Hrvaška, Grčija), vključno z baltskimi državami (Latvija, Litva, Estonija) in šestimi državami zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija). Večina projektnih sredstev mora biti dodeljena izvajalcem in partnerjem v ciljnih državah.

EUKI cilji so: Odstranjevanje in ponori CO2, Podnebju prijazno financiranje, Podnebno nevtralna mobilnost, Podnebna politika, Energetska politika, Energetska politika – podnebju prijazna stanovanja in stavbe, Družbeno pravičen prehod/pravičen prehod, Trajnostno gospodarstvo. Projekti morajo slediti EUKI ciljem ter Fit For 55 in RePowerEU planu.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice