ZAG je »reševal« skrivnostno ENIGMO

14.04.2023

Enígma je električna naprava za šifriranje, ki so jo uporabljale nemške oborožene sile med drugo svetovno vojno za prenos zaupnih sporočil. ZAG je imel izjemno priložnost, da je preiskal  primerek, ki so ga pred skoraj 40 leti našli v morju. Dr. Miha Hren in dr. Lidija Korat sta z mikrotomografsko analizo preučila zanimivo notranjost naprave.

Število naprav, ki so nepoškodovane preživele vojno, je relativno majhno. V zadnjih desetletjih pa se te naprave odkrivajo v primarnih najdiščnih okoljih, kot so potopljene nemške podmornice ali skrivališča na kopnem. Iz tega konteksta izvira tudi mornariška verzija Enigme, ki so jo med letoma 1984 in 1986 odkrili v razbitinah nemškega minolovca R 15 na morskem dnu ob Istrski obali. Stroj je bil podvržen zahtevnemu konservatorskemu postopku, in hkrati smo rotorje naprave skenirali z mikrotomografijo, da bi pridobili informacije o modelu, sestavi in nastavitvah rotorjev stroja.

Mikrotomografija (microCT) je nedestruktivna mikroskopska tehnika, ki uporablja rentgenske žarke za ustvarjanje 3D posnetkov predmetov. V primeru skeniranega stroja Enigma nam je ta postopek omogočil, da preučimo notranje stanje naprave (rotorji in elektronika), ne da bi jo dodatno poškodovali. Rotorji Enigme so bili namreč v izjemno slabem stanju, saj so bili več desetletij podvrženi koroziji (Slika 1a). Nastali 3D posnetki so razkrili zapletene podrobnosti o konstrukciji stroja, vključno z natančnimi položaji različnih komponent in materialov, ki so bili zamaknjeni od svoje tovarniške lege (Slika 1b).

Ena od ugotovitev mikrotomografskega pregleda je bilo odkritje, v katerih položajih so se nahajali rotorji ob potonitvi ladje. Zunanji položaj dodatnega, gamma rotorja (P) kaže, da Enigma ni bila nastavljena na način, ki bi omogočal izmenjavo sporočil z modelom M3, kar ustreza kodnim ključem iz zadnjih dveh mesecev vojne. Pregledali smo tudi serijske številke rotorjev stroja Enigma in ugotovili, da gre za stroj mornariškega modela M4 s serijsko številko M 15648. Poleg omenjenega so pregledi tudi pokazali, da je bil stroj izdelan z uporabo različnih materialov, kot so medenina, jeklo in bakelit (zgodnja vrsta plastike).

Na splošno je mikrotomografski pregled stroja Enigma omogočil dragocen vpogled v notranje stanje in identifikacijo modela te ikonične naprave. S preučevanjem notranjosti stroja, položaja rotorjev in identifikacijo modela Enigme smo pridobili dodatne informacije o prisotnosti te naprave na minolovcu R 15.

Več dobrih slik z razstave je na voljo v članku:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/o-njej-se-veliko-govori-in-zelo-malo-zares-ve.html

Še več detajlov o Enigmi najdete na https://sl.wikipedia.org/wiki/Enigma.

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice