ZAG sodeloval pri pripravi modela jamskega hroščka

03.04.2023

Raziskovalci ZAG-a so v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije izdelali model hroščka drobnovratnika, ki je prva opisana jamska žuželka na svetu, najdena leta 1831 v Postojnski jami.

Jamski hrošček (Leptodirus hochenwartii) je prva opisana jamska žuželka na svetu, najdena leta 1831 v Postojnski jami. Modelu je za osnovo služil resničen jamski hrošček, ki je bil 3D slikan z rentgenskim računalniškim mikrotomografom.
Visokotehnološka oprema na ZAG-u omogoča analizo najmanjših detajlov zunanjosti in notranjosti živali, vse do mikronske resolucije, kar je za takšne analize ključno. Dolžina izvirnega primerka drobnovratnika je od konice tipalnice do krempeljca zadnje noge merila le 13 mm. Na podlagi računalniškega 3D digitalnega modela , ki ga je pripravil ZAG, je Matic Kajzar iz MA-3D Design iz akrilonitril stiren akrilata (ASA) natisnil izjemno povečan fizični model, ki meri 2 metra, ima izjemno morfološko podobnost z resničnim hroščkom, saj so izdelani vsi detajli in je pobarvan v izvorne barve. Model je del stalne razstave v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Novica je bila zelo medijsko odmevna.

Slika 1,2: Fizični model jamskega hroščka drobnovratnika na stalni razstavi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije (Foto: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije)

Slika 3: Hroščka drobnovratnika (Leptodirus hochenwartii) iz Schmidtove entomološke zbirke Prirodoslovnega muzeja Slovenije, po katerih je bila opisana vrsta (Foto: Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije)

Slika 4,5: Rentgenski računalniški mikrotomograf in digitalni model jamskega hroščka drobnovratnik (Foto: Lidija Korat, Zavod za gradbeništvo Slovenije)

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice