KONS-TR3: Konstrukcija nove ere

13.11.2023

V znamenju Ravnikarjevega leta je v četrtek, 9. novembra 2023, v pritličju TR3 potekal še drugi del dogodkov, povezanih s projektiranjem in gradnjo Trga republike (nekoč Trga revolucije), s poudarkom na stolpnici TR3, in sicer predstavitev izdanega zbornika.

Odprtje razstave KONS-TR3

Prvi del – odprtje razstave – se je zgodil 11. oktobra 2023, z nagovori kustosinje razstave dr. Tine Potočnik, direktorja ZVKDS Jerneja Hudolina, direktorja ZAG dr. Aleša Žnidariča, direktorice ZAL dr. Zdenke Semlič Rajh, generalne direktorice Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo Špele Spanžel in soproga predsednice Republike Slovenije dr. Aleša Musarja. Slednji je s svojimi besedami opozoril na pomanjkanje državne ambicioznosti, saj v 30 letih ni opaziti vizije, volje in ambicije, da bi se Slovenija resnično izkazala kot država:

Nikoli ne bomo vedeli, ali smo imeli nekje novega Ravnikarja, ker nam vlade vodijo mali ljudje brez vizije in državniške ambicioznosti. Slovenija si zasluži več. Ni dovolj, da slavimo Edvarda Ravnikarja, kar delamo zelo upravičeno.

Dodal je, da moramo poskrbeti, da bodo tudi njegovi nasledniki lahko pustili pečat, ki bo zaznamoval naš čas. Dogodek je bil medijsko precej pokrit in vključen v oddajo Kultura v sklopu večerne dnevnoinformativne oddaje in vplivnejše slovenske časnike.

 

Vloga ZAG-a

Interdisciplinarna skupina raziskovalcev ZAG-a s področja dediščinske znanosti je k celotnemu projektu prispevala vsebine s področja materialov, konstrukcij, gradbene fizike, geodezije, geomehanike in digitalizacije. Za razstavo sta bila pripravljena na podlagi oblaka točk izdelan BIM-model, animacija in hologram. Večina aktivnosti se je odvijala v sklopu horizontale sHERezad, ki jo vodi dr. Sabina Dolenec, koordinacijo na ZAG-u pa je prevzela Katja Žagar.

V katalogu razstave so ponudili pomemben doprinos z naslednjimi prispevki:

  1. Ana Brunčič, dr. Aljoša Šajna in dr. Sabina Dolenec: Izzivi gradnje: krmarjenje med stroko in politiko
  2. Ana Brunčič in dr. Meta Kržan: Analiza konstrukcije z ingenioznimi domislicami
  3. dr. Meta Kržan, prof. dr. Peter Fajfar in Ana Brunčič: Stolpnici med razlogi za sprejetje novih potresnih predpisov
  4. Tina Potočnik in Ana Brunčič: Stenasto steblo s konzolami
  5. dr. Meta Kržan in Ana Brunčič: Konstruktor Ervin Prelog
  6. dr. Mateja Golež: Kamniti trg
  7. doc. dr. Katja Malovrh Rebec, Katja Žagar, Lison Placais, dr. Rok Vezočnik, Darko Kokot in dr. Miha Hren: Digitalizacija dediščine
  8. dr. Jože Hafner: Analiza senčenja oken
  9. Anja Lešek in doc. dr. Katja Malovrh Rebec: TR3 in potencial za globalno segrevanje
  10. dr. Tadeja Kosec: Zakaj bron postane zelen

Več informacij in zbornik so na voljo pri avtorjih prispevkov.

 

O razstavi

Zanimiva razstava pripoveduje o dosežkih projektantske ekipe, ki je pod taktirko našega najvidnejšega arhitekta druge polovice preteklega stoletja, prof. Edvarda Ravnikarja, presegla omejitve svoje ere. Ponuja vpogled v izbor prvotnih zasnov ključne arhitekturne stvaritve slovenskega modernizma skupaj s premisleki in izzivi, ki so vodili do končnih arhitekturnih rešitev za celoten kompleks Trga republike in obe stolpnici, zasnovani kot 27-etažna, tedaj najvišja objekta pri nas. Delo Ravnikarja in njegovih sodelavcev se je tako uvrstilo med pionirske dosežke stroke tistega časa. Razstavo si lahko ogledate do 2. decembra 2023.

 

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice