NAZIV:
V2-2350 - Zagotavljanje kakovosti lesene trajnostne gradnje
OPIS:
Nova znanja na področju gradnje - v najširšem pomenu besede -, varovanja okolja in splošne spremembe v življenju posameznikov in družbe kot celote se v zadnjih letih odražajo kot oddaljevanje od uveljavljenih načinov gradnje oz. kot vračanje nazaj k gradnji z lesom. Nekdaj simbolični delež gradnje z lesom se v zadnjih letih dviguje in sledi trendom v naprednih evropskih državah, po katerih se Slovenija želi zgledovati.  
Slovenija je lahko pri tem uspešna, navsezadnje je les edina surovina, ki jo imamo pregovorno v izobilju, le da pri njenem koriščenju žal nismo najbolj spretni. Projekt poleg gradnje z lesom naslavlja tudi področje gradbenih materialov na osnovi lesa, ki predstavljajo izhodišče za učinkovito in uspešno gradnjo z lesom: Le pravilo izbran in vgrajen material na osnovi lesa bo lahko gradnik trajnostne gradnje. Obstoječa tehnična specifikacija se osredotoča predvsem na področje proizvodov, medtem ko sama kakovost gradnje z lesom ni specifično usmerjena oz. regulirana.
V projektu bodo izdelan pregled stanja na področju gradnje z lesom, vključno z gradbenimi materiali na osnovi lesa, identificirane pomanjkljivosti na področju tehnične specifikacije in regulative ter predlagane smernice za zagotavljanje kakovosti trajnostne lesene gradnje, ki bodo lahko prestavljale osnovo za morebitne spremembe zakonodaje v  prihodnosti.
Partnerji projekta: Zavod za gradbeništvo Slovenije, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo in CBD gradbeno in poslovno projektiranje d.o.o.
 
TRAJANJE:
2023/10/01 - 2024/09/30
FINANCIRANJE:
40.000€ 20.000 € ARIS, 20.000 € MGTŠ
VEČ: