NAZIV:
J1-50032 - Geološka in litogeokemijska karakterizacija Slovenskih dolomitov s poskusno ekstrakcijo magnezija
OPIS:
Evropska industrija je močno odvisna od mineralnih surovin, ki jih večinoma uvaža. Ena od takih dobrin je tudi magnezij (Mg). Zaradi svoje lahkosti se Mg uporablja predvsem v zlitinah z aluminijem in v drugih zlitinah, primeren pa je tudi za proizvodnjo baterij. Mg je kovina in se pridobiva iz slanic, pa tudi iz mineralnih surovin (serpentin, magnezit, dolomit).
 
Na ozemlju Slovenije so karbonatne kamnine zelo pogoste, lahko dostopne in zato v velikem obsegu izkoriščane v kamnolomih. Močno so zastopani zlasti debeli sloji razmeroma čistih dolomitov. Osrednji cilj projekta je proučevanje možnosti uporabe Slovenskih dolomitov za proizvodnjo Mg. Ob tem bomo sistematično proučili kemijske, mineraloške, sedimentološke in mikrostrukturne značilnosti dolomitnih kamnin iz različnih geoloških formacij na ozemlju Slovenije ter rezultate celostno interpretirali in posamezne faze dolomitizacije poskušali umestiti v širšo dinamiko razvoja ozemlja. Iz najčistejših dolomitov bo v laboratorijskem okolju demonstriran eksperimentalni dokaz koncepta pridobivanja Mg.
 
»Projekt  J1-50032 »Geološka in litogeokemijska karakterizacija Slovenskih dolomitov s poskusno ekstrakcijo magnezija« financira Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna.«
 
TRAJANJE:
2023/10/01 - 2026/09/30
FINANCIRANJE:
ARIS, 2017 letnih raziskovalnih ur cenovne kategorije C
VEČ: