ZAG vabi na DAN ODPRTIH VRAT

11.10.2022

DAN ODPRTIH VRAT

V četrtek, 20. oktobra, vas vabimo na dan odprtih vrat Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), ki bo potekal na sedežu zavoda, na Dimičevi ulici 12 v Ljubljani. ZAG-ovi strokovnjaki smo pripravili veliko zanimivih vsebin, vključno z ogledom novega požarnega laboratorija na Obrtni coni 35 v Logatcu.

KAJ BOSTE VIDELI?

Pester program vključuje vodene oglede prostorov in raziskovalne opreme, spoznavanje dela različnih laboratorijev, ter interaktivne in virtualne predstavitve! Program se bo odvijal na vsaki 2 polni uri in sicer ob 10:00, 12:00, 14:00 in 16:00. Obiskovalci boste lahko izbrali eno ali obe tematski poti (Zelena in Oranžna), po katerih vas bodo popeljali naši zaposleni. Vodenje po obeh poteh bo potekalo sočasno, posamezna pot bo trajala približno 1 uro in pol. Če bodo čas in okoliščine dopuščale, bomo ugodili morebitnim specifičnim željam.

ZELENA POT (Dimičeva 12, 1000 Ljubljana)

Točka ogleda Opis
1 Reciklirani materiali Ali se da iz odpadkov narediti nove in uporabne gradbene proizvode? Iz kakšnih odpadkov so, kako poteka njihova izdelava in navsezadnje – kako trajnostni so?
2

Ohranjamo kulturno dediščino

Kako ohranjamo več kot 1000 let stare kipe, stavbe spomenike in stenske poslikave? Prikazan bo učinek utrjevalcev na materiale za ponovno vzpostavitev degradiranih površin. Za obujanje življenja starih materialov moramo poznati njihove lastnosti, kar storimo z neinvazivnimi in nedestruktivnimi metodami.
3

Stik materialov s pitno vodo

Voda je vir življenja, a redko pomislimo po kakšnih ceveh pride iz vodnega zajetja v naš kozarec. Prikazane bodo posledice neustreznih materialov v stiku s pitno vodo, njihovo propadanje in vpliv na kakovost vode. Predstavljen bo tudi postopek pridobitve certifikata za tovrstne proizvode.
4

Simulacijski HUB

Vas zanima, kako raziskujemo toplotni odziv stavb in kako izmerimo kakovost zraka? Ste vedeli, da se lahko v prostoru tudi izračuna svetlobo in njen vpliv na ljudi? V sklopu smotrne rabe energije v stavbah boste izvedeli več o prenovi objektov z namenom izboljšanja energijske učinkovitosti. Spoznali boste, kako vrednotimo in zmanjšamo okoljske odtise stavb, kako zmanjšamo izpuste toplogrednih plinov ter kako se vse to poveže v sodobnem digitalnem BIM okolju.
5 Meritve cestišč Vsak dan smo na asfaltni ali betonski poti – v šolo, v službo, na obisk, na izlet, po opravkih … Pa se vprašamo, kakšne so oz. kakšne bi morale biti naše ceste in kolesarske steze? Vozna površina z več odpora proti drsenju je bolj varna za vožnjo, medtem ko je vožnja po ravni cesti mnogo bolj udobna.
6

Preskuševalni HUB

Kako testiramo okna, bodo zdržala padanje toče? Kako stavbam izmerimo zrakotesnost, da preprečimo toplotne izgube? Ste kdaj pomislili, kakšne meritve je mogoče izpeljati v sobi, ki ji zamenjamo celo fasadno steno, če se vanjo upre sonce? Na strehi vam bomo pokazali, kako izvajamo akreditirane meritve, pri čemer bomo vključili tudi vas!

ORANŽNA POT (Dimičeva 12, 1000 Ljubljana)

  Točka ogleda Opis
1 Kalibracija Samo pravilno umerjene naprave dajo prave testne rezultate. V laboratoriju za metrologijo vam bodo predstavili opremo, s katero se kalibrira mehanske veličine.
2 3D tisk Na ogled bo ZAG-ova najnovejša naprava za 3D tisk. Ste vedeli, da ponekod po svetu že tiskajo hiše?
3 Hala za konstrukcije V največji hali oz. laboratoriju na sedežu ZAG-a se strokovnjaki ukvarjajo z mehanskimi preskusi konstrukcijskih elementov. Hala je opremljena z več mostnimi dvigali, glavni element pa je masivni vpenjalni temelj, ki je edinstven v Sloveniji.
4 Mikrotomografija Ali veste, da je bil na ZAG-u v 100-kratni povečavi izdelan model kranjske čebele, ki je bila razstavljena na Expu v Dubaju? Si predstavljate, kako bi natančneje pogledali v notranjost nekega predmeta brez fizičnega poseganja vanj? To je mogoče z mikrotomografijo, pri čemer bo predstavljen tudi postopek izdelave modela čebele.

POŽARNI LABORATORIJ (Obrtna cona 35, Logatec)

Minuli mesec smo v Logatcu odprli najsodobnejši požarni laboratorij v tem delu Evrope. Ogled na tej lokaciji bo možen le ob 10.00 in ob 16:00. Tam boste izvedeli, kako trendi v gradbeništvu vplivajo na požarno varnost, kot so na primer težave z gorljivimi izolacijami v fasadnih sistemih in uporaba litijevih baterij, izveden pa bo tudi praktični prikaz požara v naravi.

STOJNICE in NAGRADE

Tekom celotnega dneva vam bodo na sedežu zavoda na voljo stojnice, na katerih si boste lahko ogledali najrazličnejše vzorce, pilotne izdelke, ki so nastali v sklopu naših domačih in mednarodnih projektov, izvedeli več o potresni varnosti, pobrskali med promocijskim materialom, se virtualno sprehodili skozi naprave, ki se uporabljajo za meritve cest, ter se zabavali ob zanimivih kemijskih poskusih!

V sklopu Dneva odprtih vrat bo potekala nagradna igra (ali pa več!), pri kateri bodo obiskovalci odšli domov s priročnimi nagradami. Kaj točno bodo igre in nagrade, pa naj zaenkrat ostane presenečenje!

PRIJAVA

Zaradi raziskav v teku in omejenih prostorskih kapacitet je predvideno do 25 oseb na termin na posamezno tematsko pot. V izogib čakanju je prijava na dogodek zaželena. Do zapolnitve mest oz. do 17. 10. 2022 zbiramo prijave na pr@zag.si. Prosimo, da v prijavi navedete:

  • Termin(e) ogleda(ov) na sedežu zavoda v Ljubljani
  • Tematsko(i) pot(i) na sedežu zavoda v Ljubljani
  • Termin ogleda v Požarnem laboratoriju v Logatcu
  • Poklic/izobrazbo (*če želite)

 

PREVOZ in PARKIRANJE

Za vse oglede (na sedežu zavoda v Ljubljani in v Požarnem laboratoriju v Logatcu) potrebujete lasten prevoz. V Ljubljani lahko parkirate v bližini zavoda pri Cvetličarni, ki je le nekaj minut hoje stran. V Logatcu je ob požarnem laboratoriju na razpolago veliko parkirišče.

SKRB ZA ZDRAVJE

Zaradi predvidenega velikega števila ljudi in naraščajočih okužb v zadnjem času sta uporaba maske in razkuževanje zelo priporočljiva. Maske in razkužila bodo na voljo ob vhodu.

V skladu s Splošno uredbo EU o varstvu podatkov vas obveščamo, da z udeležbo na dogodku dajete svoje soglasje za fotografiranje in snemanje celotnega dogodka. Pridobljeni podatki bodo namenjeni arhiviranju dogodka, promociji in objavam Zavoda za gradbeništvo Slovenije (predstavitve, sporočila za javnost, ipd.) ter morebitnemu citiranju udeležencev. V kolikor se s tem ne strinjate, prosimo, da to sporočite na pr@zag.si.

 

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice