Vtisi z Dneva odprtih vrat 2023

02.11.2023

V četrtek, 19. oktobra, smo na ZAG-u ponovno pripravili poseben dogodek, ki je namenjen splošni javnosti. Naša vrata so bila odprta vsem, ki jih zanima, kaj počnemo na našem javnem raziskovalnem zavodu. Dan odprtih vrat se je ponovno odvijal na sedežu zavoda v Ljubljani in v novem Požarnem laboratoriju v Logatcu, obisk pa je bil večji kot lansko leto.

Letošnji program je poleg vodenih ogledov (tokrat po štirih različnih poteh) vključeval še 1-na-1 strokovna srečanja, ki so v okviru tega dogodka potekala prvič, in bogat spremljevalni program: Obiskovalke in obiskovalci so se lahko prek virtualnega sprehoda spoznali s področjem raziskovanja cestišč, poskusili narediti močno konstrukcijo iz peska in papirja, si ogledali zanimive kemijske poskuse, se pomerili v nagradni igri zlaganja lesenega stolpa … Slabše vremenske razmere so, razumljivo, zmanjšale zanimanje za vožnjo s kolesom in s tem merjenje onesnaženosti zraka.

Udeležba na vodenih ogledih na ZAG-u ne pomeni le ogleda naprav in prostorov ter poslušanja razlag, namreč naši strokovnjaki se res potrudijo, da znanstvene vsebine čim bolj približajo posamezniku. Tako so med drugim pripravili demonstracijo 3D tiska (ki ga je bilo mogoče videti ob vsakem terminu), izvedli preskus na točo, pozvali k merjenju lastnih moči in omogočili 3D pogled na skenirane predmete.

Vseh dejavnosti ZAG-a ni mogoče zaobjeti v en dan in vsak Dan odprtih vrat malo drugačen. Zagotovo ga bomo še organizirali in da ne zamudite naslednjega, nas spremljajte na zag.si ali na družbenih omrežjih FacebookLinkedIn in X.

Nekaj utrinkov z letošnjega dogodka je ujetih v spodnji fotogaleriji. Hvala vsem, ki ste nas obiskali.

 

Delite, izberite platformo!

Sorodne novice