Obisk najmlajših

18.03.2024

Sredo, 14. marca 2024, so nam polepšali otroci ljubljanskega vrtca, ki so obiskali ZAG. Dogodek je organiziral Alen Hausmeister iz Laboratorija za gradbeno fiziko. Preverite, kaj vse smo jim pokazali in kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin.

Dopoldne okoli 10. ure nas je v spremstvu več vzgojiteljic obiskala skupina otrok iz vrtca Jelka. Naše zaposlene in zaposleni so jih najprej pozdravili v avli, kjer so hitro ugotovili, kaj vse otroci že vedo o gradbeništvu in materialih.

Ogled smo začeli v testni sobi, v kateri naša Katja Žagar v sklopu svojega doktorskega dela trenutno raziskuje, kako temperatura, svetloba in zvok v prostoru vplivajo na naše bivanje. Na hitro smo jim pokazali še ZAG-ov največji laboratorij v Ljubljani – Laboratorij za konstrukcije. Tam so otroci videli različne preizkuse na kovinah in celo slišali pok jeklene palice. Nadaljevali smo z ogledom pri veliki napravi imenovani mikrotomograf, pri kateri je dr. Miha Hren pojasnil, kako lahko predmete skeniramo in nato opazujemo, kaj se nahaja v njih. Na računalniškem zaslonu so otroci videli notranjost zaprte kinder jajčke. Nazadnje nas je pot vodila še v Robotsko postajo za digitalno proizvodnjo do Katarine Šter. Predstavila je, kako na ZAG-u pripravimo mešanice iz cementa, da lahko z njimi natisnemo različne izdelke. Otroci so tako videli robota, ki je nekoč izdeloval dele avtomobilov, “potežkali” 3D natisnjen vzorček in si ogledali video posnetek, kako robot deluje. Tisti najbolj pogumni so preizkusili tudi 3D natisnjen stol, ki je nameščen pred vhodom v postajo.

Na vprašanja najmlajših, ki so nas nemalokrat tudi nasmejala, smo z velikim veseljem odgovarjali. Otroška radovednost ne pozna meja in treba jo je negovati. Tudi mi smo jih marsikaj vprašali, ob zaključku pa izvedeli, da jim je bila najbolj všeč Kuka, naprava za 3D tisk.

Od naših nadobudnih in živahnih gostov smo se poslovili s čokoladicami in balončki, na koncu pa seveda ni šlo brez skupinskega fotografiranja.

Hvala vam za obisk!