Srebrno priznanje za opeke z dodatkom rečnega sedimenta

19.06.2023

Dravske elektrarne Maribor, d. o. o. so na razpis “Dan inovativnosti 2022” v sodelovanju z našim zavodom in podjetjem Goriške opekarne d. o. o. prijavile inovacijo “Opeka reke Drave”, za katero so 16. junija 2023 prejele Srebrno priznanje. Testiranja in določitev količine sedimenta smo izvedli v Laboratoriju za cemente, malto in keramiko na ZAG-u.

Naravnih virov gline, ki se uporablja za opečne izdelke, ni v izobilju. Strokovnjaki tega sektorja tako nenehno iščejo ustrezne dodatke ali nadomestke za glino. Sediment reke Drave ima podobno mineraloško in kemijsko sestavo kot osnovna surovina za proizvodnjo opek. Glavna razlika je v vsebnosti magnezijevega (MgO) in kalcijevega oksida (CaO), zaradi česar bi lahko bil sediment reke Drave ustrezen nadomestek gline.

Na fotografiji so (z leve proti desni) dr. Vilma Ducman, univ. dipl. inž. kem. inž., dr. Lea Žibret, univ. dipl. inž. geol., Roman Maček, kemijski tehnik, in Davor Kvočka, Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velika Britanija in Severna Irska.

S tem namenom smo v začetni fazi na laboratorijskem nivoju pripravili mešanice, kjer se je del gline v 50 odstotkih zamenjal s sedimentom. Na vseh mešanicah so bili opravljeni keramično-tehnološki preskusi za določitev linearnega krčenja, absorpcije vode, tlačne in upogibne trdnosti in drugih lastnosti. Mešanice so bile okarakterizirane pred in po žganju in na podlagi teh rezultatov je bila določena primerna količina dodatka za pilotno proizvodnjo.

Pilotni industrijski preskus so izvedli v tovarni opeke Goriške opekarne, pri čemer je bilo uporabljenih 20 ton vzorca sedimenta. Preskus je bil izveden z dodatkom 20 masnih odstotkov sedimenta (suha masa) v mešanici za izdelavo opeke po standardnem postopku omenjenega podjetja. Na ta način izdelane opeke ustrezajo zahtevam standarda SIST EN 771-1.

Delo je potekalo v okviru ARIS projekta READY4USE (L7-2629: Vrednotenje in remediacija sedimentov za nadaljnjo uporabo v gradbenem sektorju), ki ga vodi dr. Vilma Ducman, vodja Laboratorija za cemente, malto in keramiko na ZAG-u.

O inovaciji so poročali tudi mediji si21, Večer, Ptujska TV in MojaObčina.si.