Bili smo na sejmu MEGRA 2023

13.03.2023

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) se je predstavil na 32. Mednarodnem sejmu gradbeništva, energetike, komunale in obrti – MEGRA, ki poteka v organizaciji Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. ZAG se je tako med 8. in 11. marcem predstavljal kar na dveh razstavnih prostorih (v sklopu Paviljona Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala – ZGIGM in na sočasnem sejmu GREEN v sklopu Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva – SRIP). ZAG-ovi zaposleni, vključno z direktorjem doc. dr. Alešem Žnidaričem, so za vse udeležence pripravili različna strokovna predavanja, nekateri pa so za invencije prejeli SRIP priznanje. V primerjavi z lanskim je bil letošnji dogodek nekoliko obsežnejši in za en dan daljši, kar skupaj s številom razstavljavcev in obiskovalcev lahko nakazuje izboljšanje stanja v gradbeni panogi.

Prisotne sta v sredo, 8. marca, uvodoma pozdravila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in Urška Mauko Tuš, županja občine Gornja Radgona. Na prednosti, a tudi problematiko slovenskega gradbeništva je opozoril mag. Gregor Ficko, direktor ZGIGM na GZS (Gospodarska zbornica Slovenije). S slavnostnim nagovorom je sejem MEGRA odprla mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo RS, ki se je po uradnem delu sprehodila med razstavljavci in med drugim obiskala ZAG.

Različne aktivnosti so predstavljale najnovejše možnosti na področju sodobne in zelene novogradnje, obnove stavb ter urejanja okolice, posamični dnevi pa so bili posvečeni gradbeništvu, komunali, energetiki, gradbenemu izobraževanju in obrtnim dejavnostim. Sejem je imel tudi vrsto spremljajočih prireditev: predstavitev deficitarnih poklicev, brezplačno gradbeno in energetsko svetovanje, tekmovanje mladih kleparjev in krovcev, tekmovanje šolarjev in obrtniško ulico članov sekcij Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Predavanja ZAG-ovih strokovnjakov:

Četrtek, 9. 3. 2023,  v sklopu USTREZNA INFRASTRUKTURA – POGOJ ZA VEČJO PROMETNO VARNOST

  • dr. Andrej Anžlin – Kako lahko mostove naredimo bolj varne

 Petek, 10. 3. 2023, v sklopu DNEVA IZOBRAŽEVANJA V GRADBENIŠTVU

  • dr. Aleš Žnidarič – Predstavitev pomena raziskovalnih dejavnosti v gradbeništvu

Petek, 10. 3. 2023, v sklopu sejma GREEN

  • dr. Primož Oprčkal – Pilotni projekt recikliranja industrijske odpadne vode in trajnostno ravnanje s komunalnim blatom z namenom njegove snovne predelave in recikliranja
  • dr. Mateja Košir – RIS-Internship projekt – strukturiran program pripravništva