Uspešno na sejmu MEGRA 2024

23.04.2024

Tudi letošnje leto je v Gornji Radgoni potekal mednarodni sejem graditeljstva MEGRA, na katerem se je predstavilo približno 170 organizacij iz 12 držav. Med njimi se je v sklopu Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala (ZGIGM) na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predstavljal Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG).

Sejem je potekal od 17. do 19. aprila v halah in dvoranah Pomurskega sejma. Prvi dan je minil v znamenju odprtja s slavnostnimi govorci in v prisotnosti večjih slovenskih medijev. Zbrane so nagovorili predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, direktor ZGIGM, mag. Gregor Ficko, generalna direktorica GZS, Vesna Nahtigal, županja Gornje Radgone, Urška Mauko Tuš, in minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek.

V nagovoru je minister poudaril, da sejem ne ponuja le dobrih poslovnih priložnosti podjetnikom v graditeljstvu, temveč naslavlja teme, ki so bistvene za tehnološki razvoj na številnih področjih. Ob tej priložnosti je podelil tudi okoljske certifikate Znak kakovosti v graditeljstvu 2024.

Glavna težišča sejma, h katerim stremi tudi s strokovnim programom, so

  • cestna in železniška infrastruktura,
  • zagotavljanje trajnostne infrastrukture,
  • energetska sanacija stavb,
  • trajnostna gradnja,
  • sodobna gradbena in komunalna mehanizacija,
  • predstavite obrtniških in instalacijskih del,
  • izzivi pridobivanja in izobraževanja kadrov,
  • klimatske spremembe in
  • obnovljivi viri energije.

Za glasbeno popestritev odprtja je poskrbel znan glasbenik, ki prihaja iz Gornje Radgone, Leopold I.

ZAG in MEGRA 2024

Prva dva dneva sta bila namenjena trajnostni gradnji, zato je ZAG skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) organiziral 1. mednarodno okroglo mizo in študijski obisk evropskega projekta RENOINVEST z naslovom »Trajnostna prenova stavb s poudarkom na sistemu vse na enem mestu«.

V organizaciji GZS-ja je potekal posvet “Kako do skoraj nič-energijskih stavb iz trajnostnih materialov”, na katerem je predavala tudi naša mag. Barbara Treppo Mekiš. Naslov njenega predavanja je bil “Predstavitev pogojev, načina ter časovnega in finančnega obsega pridobivanja okoljske deklaracije gradbenega proizvoda EPD”.

Zadnji dan sejma je bil zasnovan kot izobraževalni in karierni dan slovenskega gradbeništva. Ema Kemperle iz Službe za odnose z javnostmi je predstavila ZAG in pomen raziskovalnih dejavnosti v gradbeništvu.

Spodbuda mladim

Veseli nas, da organizatorji dogodka namenijo kar nekaj programa mlajšim generacijam. Razna tekmovanja in demonstracije so že stalnica sejma MEGRA, tako je v četrtek potekalo državno prvenstvo mladih krovcev in kleparjev, v petek, ko so prišle osnovne in srednje šole, pa je bil odmeven kviz »Lepo je biti gradbenik«, ki ga je vodil slovenski glasbenik in profesor 6pack Čukur.