Opeka iz rečnega sedimenta: Okolju prijazen izdelek leta 2023

17.11.2023

Letos je potekal že 25. razpis za Okoljske nagrade, ki jih podeljujeta medijska hiša Finance in Eko sklad. Med 23 prijavami je glavno nagrado prejela tudi posebna opeka, narejena iz rečnega sedimenta. Pri njenem razvoju je sodelovala naša ekipa iz Laboratorija za cemente, malte in keramiko.

Na fotografiji so (z leve proti desni) dr. Vilma Ducman, univ. dipl. inž. kem. inž., dr. Lea Žibret, univ. dipl. inž. geol., Roman Maček, kemijski tehnik, in Davor Kvočka, Doctor of Philosophy, Združeno kraljestvo Velika Britanija in Severna Irska.

Organizatorji natečaja so prejeli 12 prijav v kategoriji Okolju prijazen izdelek, postopek ali storitev ter 11 prijav v kategoriji Okolju prijazno podjetje. Podelili so 3 glavne nagrade in 6 priznanj v kategorijah: Okoljski izdelek leta, Okolju prijazen postopek in Okolju prijazno podjetje. Pri prijavah je še posebej izstopala skrb za ravnanje z vodo, ki je bila rdeča nit štirih prijav.

V prvi kategoriji je glavno nagrado Okolju prijazen izdelek leta 2023 prejela skupna prijava Dravskih elektrarn Maribor (Mojca Božič in Boštjan Gregorc), Zavoda za gradbeništvo Slovenije in Goriških opekarn (Jožef Stibilj in Miha Kragelj). V njej smo uspešno predstavili nove opečne izdelke z dodatkom rečnega sedimenta reke Drave. Po besedah organizatorjev je Komisijo prepričala ideja, da se del gline, ki je osnovna surovina za izdelovanje opeke, lahko nadomesti z rečnim sedimentom, s čimer se zmanjša njena poraba. Zaradi povečane poroznosti ima ta opeka tudi boljšo toplotno izolativnost.

Ponovno nagrajeni izdelek je v okviru ARIS projekta READY4USE pomagala razviti naša ekipa, ki jo sestavljajo Vilma, Lea, Roman in Davor. Kako je potekalo raziskovanje na ZAG-u in katero nagrado je novi izdelek že prejel, si lahko preberete v novici o priznanju za inovativnost.