Obisk CERN-a in predstavitev raziskav ZAG-ovega požarnega laboratorija

21.02.2024

Med 6. in 8. februarjem 2024 je prof. Grunde Jomaas, nosilec ERA katedre za projekt FRISSBE in vodja Oddelka za požarno-varno trajnostno grajeno okolje na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (ZAG), obiskal CERN.

CERN, fizika in požarna varnostno inženirstvo

CERN je organizacija, ki jo vodi 23 držav članic, v katero je na različne načine vključenih tudi veliko neevropskih držav. Njihov tako imenovani Laboratorij, ustanovljen leta 1954, je postal primer mednarodnega sodelovanja. CERN pomaga razkrivati, iz česa je narejeno in kako deluje vesolje, tako da raziskovalcem zagotavlja edinstven nabor naprav za pospeševanje delcev, s čimer se širijo meje človeškega znanja. Njihovo poslanstvo lahko povzamemo z Grundejevo izjavo:

Neverjetno inženirstvo za podporo revolucionarni fiziki.

Požarno varnostno inženirstvo je očitno prav tako izredno pomembno pri CERN-u, saj zahteva razmišljanje zunaj okvirov zaradi obsežnih izzivov v smislu globine, razdalj, potovalnih poti, materialov, tekočin, plinov in podobno- skratka, obilo za razmislek pri zagotavljanju požarne varnosti tako za ljudi kot za lastnino. Nazadnje, zastoje in izgubo znanosti je treba upoštevati pri ocenjevanju tveganj.

FRISSBE, ZAG na CERN-u

Prof. Grunde Jomaas je predstavil raziskave (na sliki desno), ki so jih izvajali v požarnem laboratoriju Zavoda za gradbeništvo Slovenije.

Posebne zahvale gredo gospodu Darku Peroviću, sodelavcu za požarno varnostno inženirstvo pri CERN-u, za celovit obisk in združevanje različnih strokovnjakov za požarno varnost, ter Oriolu Riosu, Brechtu Debrouwerju, Lorenzu Continiju, Saveriu La Mendoli in Benoitu Delillu za gostoljubnost in dobre razprave.

Projekt FRISSBE je prejel sredstva Evropske unije iz naslova raziskovalnega in inovacijskega programa Horizon 2020 s pogodbo o dodelitvi sredstev št. 952395.