Vabljeni na Požar ne pozna dopusta #3

17.07.2023

Pred nami je že 3. v seriji strokovnih dogodkov »Požar ne pozna dopusta«, ki se bo tokrat prvič odvijal v novem in največjem Požarnem laboratoriju v tem delu Evrope. Posamezen dogodek osvetljuje določeno temo, v okviru katere z vidika požara naslavlja ožja področja gradbene panoge.

Zanimiva predavanja slovenskih in mednarodnih strokovnjakov se s sodelovanjem prisotnih zaključijo s panelno razpravo, na ta način pa se izpopolnjuje znanje ter odpirajo nove možnosti napredka v požarni varnosti v Sloveniji.

Poleg uporabe preskriptivnih na predpise in smernice vezanih dokumentov se požarno varnostne ukrepe določa tudi z uporabo metod požarnega inženirstva, zato bo delitev izkušenj in splošnih praks pri uporabi inženirskih metod za načrtovanje požarne varnosti osrednja tema tokratnega strokovnega dogodka

 

»INŽENIRSKE METODE ZA NAČRTOVANJE POŽARNE VARNOSTI«,

na katerega Vas vljudno vabimo v četrtek, 3. avgusta 2023, ob 9. uri (registracija udeležencev ob 8:30)

v ZAG-ov Požarni laboratorij v Logatcu (Obrtna cona 35).

 

 

Namen:

V zadnjem času se je z novim in sodobnim požarnim laboratorijem ZAG-a in povezovanjem slovenskih in mednarodnih strokovnjakov v Sloveniji izvedlo mnogo zanimivih raziskav. Vključitev različnih interesnih skupin pomeni nadgradnjo prizadevanj na področju trajnostnih in požarno varnih stavb, zato se želijo »gradbeni« in »požarni« strokovnjaki prek tovrstnih dogodkov tesneje povezati z interesnimi skupinami ter olajšati prehod od raziskav požarov do samega obvladovanja požarov v realnosti. Namreč, požari grajenih objektov vedno znova kličejo po raziskovanju gradbenih materialov, načrtovanju požarne varnosti in prenosu znanja tistim, ki se z njimi ukvarjajo. Med slednje sodijo državni organi, projektanti požarne varnosti, arhitekti, raziskovalci, zavarovalnice in navsezadnje gasilci, ki se z ognjenimi zublji spopadajo na terenu.

 

O dogodku:

Organizatorja dogodka sta SZPV (Slovensko združenje za požarno varstvo) in FRISSBE (Oddelek za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja na ZAG-u (Zavod za gradbeništvo Slovenije). Moderator bo vodja omenjenega oddelka, prof. Grunde Jomaas. Zaradi mednarodnih predavateljev bo večina predavanj potekala v angleščini, sledil jim bo sledil krajši povzetek v slovenščini.

Kotizacija znaša 49 €.

Pooblaščeni in nadzorni inženirji za udeležbo na posvetu pridobite 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev. Članom IZS (Inženirska zbornica Slovenije) ni potrebno vlagati vlog za dodelitev kreditnih točk na IZS, saj bosta za to poskrbela organizatorja in pridobljene točke vam bodo avtomatično pripisane.

Na dogodek se je potrebno prijaviti TUKAJ najkasneje do 1. avgusta 2023. Zaradi omejenih mest bo upoštevan vrstni red prijav.

 

Program:
08:30 – 09:00 Registracija udeležencev
09:00 – 09:10 Uvodni pozdrav organizatorjev
09:10 – 09:30 Dr. Aleš Jug (FRISSBE, ZAG, Slovenia):

Načrtovanje požarne varnosti po slovenskih predpisih ter možnost uporabe inženirskih metod

09:30 – 10:15 Prof. Bart Merci (Ghent University, Belgium):

O uporabi CFD simulacij kot orodju v požarnem inženirstvu

10:15 – 10:45 Odmor za kavo in malico / Coffee and snack break
10:45 – 11:05 Antonia Gaša & Maksim Carević (Inspekting d. o. o., Croatia):

Uporaba inženirskih metod za načrtovanje požarne varnosti – primer iz prakse 1

11:05 – 11:25 Prof. Bart Merci (Ghent University, Belgium):

Uporaba inženirskih metod za načrtovanje požarne varnosti – primer iz prakse 2

11:25 – 11:45 Dr. Andrea Lucherini (FRISSBE, ZAG, Slovenia):

Zagotavljanje požarne varnosti zdravstvenih objektov s pomočjo analiz in numeričnih simulacij napredovanja požara skozi več požarnih sektorjev

11:45 – 12:15 Prof. Grunde Jomaas (FRISSBE, ZAG, Slovenia):

Panelna razprava in odgovori na vprašanja

12:15 – 12:30 Dr. Aleš Jug, Prof. Bart Merci & Prof. Grunde Jomaas:

Zaključki

12:30 – 13:30 Družabno srečanje s prigrizkom

 

Ključne besede: požar, požarni laboratorij, FRISSBE, požarna varnost, požarno-varna trajnostna gradnja, požarno odporni materiali, požarne raziskave, raziskovalna odličnost.

Projekt FRISSBE je prejel sredstva Evropske unije iz naslova raziskovalnega in inovacijskega programa Horizon 2020 s pogodbo o dodelitvi sredstev št. 952395.