Požar ne pozna dopusta – tretjič

04.08.2023

V četrtek, 3. avgusta 2023, je potekal strokovni dogodek Požar ne pozna dopusta #3 – Inženirske metode za načrtovanje požarne varnosti, ki se je prvič odvijal v našem Požarnem laboratoriju v Logatcu. Kot je razvidno iz podnaslova, so udeleženci razpravljali predvsem o uporabi metod požarnega inženirstva.

Požari objektov vedno znova kličejo po raziskovanju gradbenih materialov, načrtovanju požarne varnosti in prenosu znanja tistim, ki se z njimi ukvarjajo – državnim organom, projektantom požarne varnosti, arhitektom, raziskovalcem, zavarovalnicam in navsezadnje gasilcem, ki se z ognjenimi zublji spopadajo na terenu. Poleg uporabe preskriptivnih na predpise in smernice vezanih dokumentov se požarno varnostne ukrepe določa tudi z uporabo metod požarnega inženirstva. Osrednja tema dogodka je bila delitev izkušenj in splošnih praks pri inženirski in znanstveni uporabi inženirskih metod za načrtovanje požarne varnosti, ki so jo predstavili domači in tuji predavatelji.

O načrtovanju požarne varnosti po slovenskih predpisih in možnosti uporabe inženirskih metod je najprej spregovoril dr. Aleš Jug, predsednik Slovenskega združenja za požarno varstvo (SZPV). Eden vidnejših predstavnikov iz tujine je bil prof. Bart Merci z univerze v Gentu v Belgiji, ki je govoril o uporabi CFD simulacij kot orodju v požarnem inženirstvu. Kolega iz hrvaškega podjetja Inspekting, d. o. o., Antonia Gaša in Maksim Carević, sta predstavila praktični primer uporabe inženirskih metod za načrtovanje požarne varnosti za podjetje Rimac. Še en primer, in sicer doprinos CFD modeliranja k forenzični raziskavi kolapsa tekočih stopnic zaradi požara, je nato dodal prof. Merci. Naslednje predavanje z naslovom Zagotavljanje požarne varnosti zdravstvenih objektov s pomočjo analiz in numeričnih simulacij napredovanja požara skozi več požarnih sektorjev je imel znanstveni sodelavec na projektu FRISSBE, dr. Andrea Lucherini. Na koncu so sledili še razprava in zaključki.

V roku zgolj enega leta so se v seriji strokovnih dogodkov »Požar ne pozna dopusta«, ki jih na ZAG-ovi zaposleni pripravljamo v sodelovanju z drugimi organizacijami, zvrstili že trije dogodki. Vsak je zajemal različne teme s področja požarov: na prvem dogodku smo se ukvarjali z izzivi načrtovanja in gašenja stavb, na drugem pa smo naslovili objekte kulturne dediščine in gradnjo iz lesa.

Tretji dogodek je Oddelek za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja (FRISSBE) na ZAG-u ponovno organiziral s Slovenskim združenjem za požarno varstvo (SZPV). Udeležilo se ga je več kot 40 udeležencev iz cele Slovenije in iz tujine. Vsebina in lokacija dogodka sta pritegnil tudi televizijski ekipi Nova24TV in POP TV, ki sta posneli nekaj izjav strokovnjakov ter stavbo in prostore Požarnega laboratorija. Prispevek prve televizije je bil na sporedu še isti večer, prispevek druge za oddajo Inšpektor24 pa bo na sporedu oktobra, ki velja za mesec požarne varnosti.

Moderator dogodka je bil vodja Oddelka za raziskave požarno varnega in trajnostno grajenega okolja na ZAG-u, prof. Grunde Jomaas. Dogodek je potekal v slovenščini in angleščini, pooblaščeni in nadzorni inženirji pa so za udeležbo pridobili 3 kreditne točke iz izbirnih vsebin skladno s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev.

Projekt FRISSBE je prejel sredstva Evropske unije iz naslova raziskovalnega in inovacijskega programa Horizon 2020 s pogodbo o dodelitvi sredstev št. 952395.