Začetek novega Interreg projekta BIM4CE projekta

02.07.2023

Odsek za mostove in inženirske objekte Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG) z veseljem oznanja začetek inovativnega triletnega Interregovega raziskovalnega projekta BIM4CE – “Bridge monitoring using real-time data and digital twins for Central Europe“.  Glavni cilj projekta je razviti razširljivo, ekonomično in standardizirano rešitev za spremljanje konstrukcijskega stanja starajoče mostne infrastrukture v Srednji Evropi.

BIM4CE strmi k razvoju celovite rešitve za upravljanje mostov, ki bo enostavna, učinkovita in bo operaterjem pomagala pri sprejemanju odločitev o vzdrževalnih delih, hkrati pa ne bo pretirano zapletena ali stroškovno intenzivna. Predlagana rešitev bo tako mešanica že preizkušenih in inovativnih tehnologij (kot na primer senzorske folije s področja organske elektronike, digitalnih dvojčkov), ki najbolje ustreza potrebam lastnikov in upravljavcev mostov v Srednji Evropi.

Rezultati projekta bodo pripomogli k zmanjšanju stroškov, povezanih z upravljanjem infrastrukture, hkrati pa bodo zagotavljalali visoko stopnjo varnosti cestne infrastrukture.

Več informacij najdete na https://www.interreg-central.eu/projects/bim4ce/.